De Quervainova choroba, tiež označovaná ako De Quervainova tenosynovitída, je stav spôsobujúci bolesť v oblasti šliach na strane zápästia pri palci. Tento problém vzniká, keď dôjde k podráždeniu alebo zápalu šliach zodpovedných za pohyb palca. Stav bol popísaný švajčiarskym chirurgom Fritzom de Quervainom v roku 1895 a často sa vyskytuje u ľudí, ktorí opakovane vykonávajú pohyby rukou alebo zápästím. Poznanie príčin, prejavov a liečebných možností je kľúčové pre jeho zvládnutie a prevenciu ďalších komplikácií.

Štruktúra zápästia a palca

Dôležitú úlohu pri tejto chorobe zohrávajú šľachy abductor pollicis longus (APL) a extensor pollicis brevis (EPB). Tieto šľachy prechádzajú cez šľachové puzdro na strane zápästia pri palci. Puzdro pomáha viesť šľachy počas pohybu. Pri podráždení alebo zahustení puzdra v dôsledku preťaženia či poranenia dochádza k treniu a zápalu, čo vedie k bolesti a opuchu.

Príčiny

Príčinou De Quervainovej choroby býva zvyčajne nadmerné používanie alebo opakované namáhanie zápästia a palca. Častými rizikovými aktivitami sú:

  1. Opakované pohyby rukou alebo zápästím, ako napríklad písanie, práca na záhrade, športové aktivity (napr. tenis alebo golf), či pravidelné dvíhanie detí.
  2. Zranenie zápästia, pri ktorom dôjde k opuchu a následnej tenosynovitíde.
  3. Zápalové ochorenia, napríklad reumatoidná artritída alebo lupus, môžu prispieť k vzniku ochorenia.
  4. Hormonálne zmeny, napríklad u čerstvých matiek, ktoré zažívajú hormonálne výkyvy a zároveň vykonávajú opakované pohyby spojené so starostlivosťou o dieťa.
  5. Vek a pohlavie: Tento stav častejšie postihuje ženy vo veku 30 až 50 rokov, hoci sa môže vyskytnúť u každého.

Príznaky

Hlavným príznakom De Quervainovej choroby je bolesť na strane zápästia pri palci, ktorá môže vystreľovať do zápästia a predlaktia. Bolesť sa zhoršuje pri pohyboch ako uchopenie alebo zdvíhanie predmetov. Ďalšie príznaky zahŕňajú:

  • Opuch a citlivosť na dotyk v oblasti základne palca.
  • Ťažkosti s pohybom palca, najmä pri štipnutí, uchopení alebo otáčaní zápästia.
  • Stuhnutosť a pocit zaseknutia pri pohybe.
  • Hrčka alebo cysta nad postihnutými šľachami.

Diagnóza

De Quervainova choroba sa zvyčajne diagnostikuje fyzickým vyšetrením. Bežne používaným testom je Finkelsteinov test, pri ktorom pacient zovrie päsť s palcom vo vnútri prstov a ohýba zápästie smerom nadol. Ak tento pohyb spôsobuje bolesť, potvrdzuje sa diagnóza De Quervainovej choroby.

Liečba

Liečba závisí od závažnosti stavu. Vo väčšine prípadov sa dá stav zmierniť konzervatívnymi metódami.

1. Oddych a zmena návykov
  • Pacient by sa mal vyhýbať aktivitám, ktoré zhoršujú príznaky, aby sa znížil zápal.
2. Používanie dlahy alebo ortézy
  • Fixácia zápästia a palca umožňuje šľachám oddýchnuť si a zahojiť sa.
3. Protizápalové lieky
  • Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) pomáhajú zmierniť bolesť a zápal.
4. Kortikosteroidové injekcie
  • V závažnejších prípadoch môžu injekcie kortikosteroidov zmierniť zápal a bolesť.
5. Fyzioterapia
  • Rehabilitačné cvičenia zamerané na posilnenie svalov zápästia a palca a zlepšenie flexibility môžu pomôcť predchádzať budúcim problémom.
6. Chirurgický zákrok
  • Ak konzervatívna liečba nezaberie, môže byť potrebná operácia. Po zákroku pacienti zvyčajne opäť získajú plnú funkciu zápästia a palca.

Prevencia

Prevencia zahŕňa ergonomické úpravy pri vykonávaní opakovaných úloh, pravidelné prestávky a používanie správnej techniky zdvíhania predmetov, aby sa minimalizovalo riziko podráždenia šliach.

Záver

De Quervainova choroba je síce bolestivý, no liečiteľný stav. Včasná diagnóza a vhodná liečba môžu zabezpečiť úplné zotavenie a návrat k bežným činnostiam bez bolesti. Správnou prevenciou a úpravami v každodennom živote sa dá predchádzať jej vzniku či opakovaným záchvatom.